Postup přípravy receptu Šarlota:
Připravíme si 6 párů malých skleněných salátových misek, které lze stohovat a přitom mezi nimi zůstává volný prostor. Jednu misku vypláchneme studenou vodou, na dno poklademe ovoce (maliny, rybíz, jahody...) a zalijeme dortovou (nejlépe agarovou) želatinou, kterou jsme si připravili podle návodu na balíčku (podle druhu želatiny použijeme buď 1 nebo 2 balíčky, tak, aby nám vzniklo půl litru želatiny).
Druhou misku z vnější strany potřeme trochou oleje a položíme na spodní misku. Želatiny musí být tolik, aby vyplnila celý prostor mezi miskami.
Mezitím než želatina zatuhne si připravíme náplň - šlehačku ke šlehání (minimálně 24% tuku) ušleháme do tuha a vmícháme 2 kelímky zakysané smetany, přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a špetku skořice.
Po ztuhnutí želatiny horní misku odstraníme a do vzniklého prostoru naklademe piškoty namočené v rumu, na ně vrstvu smetanové náplně, vrstvu ovoce, opět smetanovou náplň a na konec vrstvu piškotů namočených v rumu. Celý dezert Šarlota necháme vychladit v chladničce cca 2 hodiny. před servírováním vyklopíme dezert Šarlota z misky na talířek.