Postup přípravy receptu Škubánky s uzeným masem a cibulí:
Oloupané brambory opláchněte ve studené vodě, nakrájejte na stejně velké kousky, zalijte vařící vodou, osolte a uvařte téměř doměkka. Část vody z brambor slijte (vodu ponechejte jen do poloviny výšky brambor), obrácenou vařečkou udělejte do brambor několik otvorů, brambory zasypte hrubou moukou a pod pokličkou nechejte na malém plamínku propařit. Potom brambory rozšťouchejte a vymíchejte v hladké těsto. Na větší části sádla osmažte dozlatova drobně pokrájenou cibuli, přidejte pokrájené uzené maso a osmahněte. Lžící, namáčenou v rozehřátém sádle, vykrajujte škubánky, pokládejte je na talíře a přelijte uzeným masem s cibulí a sádlem. Podávejte se zeleninovým salátem.