Postup přípravy receptu Celozrnná pletýnka:
Mouku promícháme se solí, do dolíčku vlijeme asi 1 dl vlažné vody, přidáme droždí, olej a trošku sezamových semínek. Vykynutý kvásek smícháme a vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme ho přikryté nakynout. Rozdělíme na 10 dílků, každý ještě na 3 kousky a z těch vytvarujeme tenké válečky. Spleteme je do copánku, potřeme na lehce vymazaném plechu vodou, posypeme semínky a necháme ještě nakynout. Vkládáme do horké trouby a pečeme dozlatova. Nejlepší jsou ještě teplé a voňavé, doplněné mléčným nápojem.
Tip: Čerstvé droždí (kvasnice) se vyrábí lisováním hladké mouky s kulturou živých kvasinek z ječných klíčků. Kvasinky oživené teplem a tekutinou spotřebovávají sacharidy z mouky a produkují alkohol, jehož bublinky těsto vylehčují. Průmyslové droždí je vyrobeno sušením roztoku melasy a vody a prodává se také v instantní podobě vhodné pro dlouhodobé skladování.