1. Zaděláme kvásek a v teple ho necháme vzejít na dvojnásobek. Vzešlý kvásek smícháme s 300 ml teplé vody a 1/2 množství olivového oleje. Vmícháme mouku se solí, dokud vznikne lepivé těsto. Necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na olejem potřený plech, pokapeme zbytkem oleje a dlaní ruky těsto hněteme – překládáme. Vždy necháme 10 minut odpočinout. Postup několikrát opakujeme.
2. Plechy potřeme olejem, těsto rozdělíme na dva díly a přendáme je do středu plechů a válečkem a rukama roztáhneme na silnější placky. Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout. Těsta prsty znovu natáhneme, pokropíme vodou, pokapeme olivovým olejem, osolíme hrubou mořskou solí a jeden chleba posypeme černými olivami.
3. Pečeme nejprve 15 minut na 220°C, potom teplotu upravíme na 190°C a pečeme dalších 15 – 20 minut. Hotový koláč vyndáme a necháme vychladnout. Krájíme na menší čtverce cca 10x10 cm.
4. Vyšleháme sýr žervé s olivovým olejem, solí, pepřem a bazalkovým pestem. Rajčata nakrájíme na plátky, salát omyjeme.
5. Z krevet vyndáme střívka (lehce nařízneme hřbetní část a malým nožíkem střívko vyškrábneme), omyjeme, osolíme, opeříme a na olivovém oleji zprudka po obou stranách opečeme. Nakonec přidáme máslo, sekanou petrželku a citrónovou šťávu.
6. Díl focacci bez oliv potřeme sýrem žervé, poklademe tenkými plátky rajčete, listy rukoly, přikryjeme dílem focacci s olivami a nahoru položíme krevety.