Použité suroviny receptu Tmavé kynuté bochníčky se semínky:
30 g droždí
| 350 ml vlažné vody
| 1 lžíce cukru
| 500 g celezrnné mouky - směs
| 1 lžička soli
| 100 g semínke - slunečnice, sezam, len
| 3 lžíce sluneč. oleje
Postup přípravy receptu Tmavé kynuté bochníčky se semínky:
Droždí rozmícháme ve vlažní vodě s cukrem a necháme na chladném místě stát asi 15 minut. Mouku smícháme v míse se solí a postupně přiléváme vodu s droždím a vypracujeme těsto. Těsto v míse potřeme olejem a necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kynout. Hrnečky potřeme máslem, olejem nebo obložíme pečícím papírem. Do těsta přidáme semínka a ještě jednou ho propracujeme. Těsto rozdělíme na 6 kousků. Z jednotlivých dílů vytvarujeme koule a vložíme je do hrnečků. Necháme ještě dalších 30 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 220°C. Vykynuté bochánky vložíme i s hrnečky do trouby a pečeme je 15 minut. Pak snížíme teplotu na 190°C a pokračujeme v pečení dalších 30 minut. Chléb necháme vychladnout. Z těsta můžeme vytvarovat i velký bochník, který pečeme o 15 minut déle a uděláme zkoušku poklepáním - pokud zní dutě, chléb je hotový.