Postup přípravy receptu Slaný koláč s chřestem a šunkou:
Příprava těsta:
Mouku, vločky, máslo, 1/2 KL soli a prášku do pečiva vypracujte rychle s 4-5 PL vody na hladké těsto. Vymazanou formu (průměr 26-28 cm) vyložte těstem a nejméně 30 minut nechte chladit. Mezitím umyjte chřest a jemně ho oloupejte. Ve vroucí slané vodě ho 4-5 minut "na skus" povařte, nechte okapat, zchlaďte ledovou vodou a nechte okapat. Plátky šunky podélně rozpulte nebo rozkrájejte na třetiny, každý kousek chřestu zabalte do plátku šunky. Polovinou ementálu posypte základ koláče. Rozdělte navrch chřest, posypte zbývajícím sýrem. Vejce, zakysanou smetanu, sůl a pepř vyšlehejte, přelijte přes koláč a pečte do křupava při 180°C a asi 45 minutách. Koláč chutná jak teplý, tak studený.