Postup přípravy receptu Slaný koláč s fetou a mátou:
Z mouky, 125 g másla, vejce, mléka, cukru a soli zpracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii v chladu odpočinout. Nejméně 1 hodinu, můžeme i déle. Pak těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát, zbylých 15 g másla na ně rovnoměrně ve vločkách rozdělíme. Těsto přeložíme a znovu vyválíme. Vytvoříme z něj bochánek, který rozválíme na velikost koláčové formy. Formu vymažeme a vysypeme a těsto do ní rozložíme. Okraje zvedneme, povrch propícháme vidličkou. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu nakrájíme na plátky a krátce ji podusíme na oleji. Osolíme ji, opepříme a přidáme česnek. Promícháme a poklademe na koláč. Na cuketu poklademe rozdrobený sýr Feta a posypeme natrhanými mátovými lístky. Nakonec zalijeme zakysanou smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce a žloutek. Osolíme a připepříme podle chuti. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.