Postup přípravy receptu Slaný koláč se špenátem a ančovičkami:
Těsto: Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s nakrájeným máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží. Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.
Náplň: Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a 6 minut povařte. Vlijte na cedník a ochlaďte proudem studené vody z kohoutku, pak nakrájejte na tenké plátky. Špenátové lístky nechte ‚zavadnout‘ buď v mikrovlnce (dvě a půl minuty při nejvyšším výkonu), nebo na pánvi, zakápnuté lžící vody. Smetanu prošlehejte s 50 g sýra a vejci ve větší misce. Přisypte plátky brambor, polovinu usekaných ančoviček a špenát. Hojně opepřete a vlijte do předpečené těstové ,misky‘. Povrch posypte zbylými celými ančovičkami a sýrem. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, až povrch zezlátne a zpevní.