Vložil: | Sunninka |
Porcí: | 10 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Slavnostní krůta s kaštanovou nádivkou:
1 krůta, nebo krocan cca 5 kg
| 170 g másla
| 6 stonků řapíkatého celeru
| 2 velké cibule, nakrájené na malé kostičky
| 4 lžíce čerstvého tymiánu ( nebo 1/3 sušeného)
| 1/2 lžičky sušené šalvěje
| 1 lžíce čerstvé petrželky posekané
| 225 g jedlých kaštanů, opečených a posekaných
| 27 plátků den starého sendvičového chleba s odřezanou kůrkou (nakrájeného na malinké kostky, trochu otoustovaného).
| 280 ml kuřecího vývaru
| 4 nedozrálé pevné hrušky, nakrájené na 1,5 cm kostičky
| 3 lžičky hrubé soli
| čerstvě pomletý černý pepř
Postup přípravy receptu Slavnostní krůta s kaštanovou nádivkou:
Nejprve si připravíme kaštany, které na vypouklé straně nařízneme nožem asi 4 mm hluboce. Kaštany poskládáme v jedné vrstvě na pánev, pokropíme je vodou, přikryjeme a opékáme při vysoké teplotě, za neustálého třepání s pánví, po dobu 5-10min. Oloupeme je a nasekáme. Troubu předehřejeme na 190 °C. Ve velkém kastrolu rozehřejeme 4 lžíce másla, přidáme cibuli a celer a osmažíme do sklovita. Přidáme tymián, šalvěj, petrželku, chleba a kaštany. Po 1/4 hrncích přidáváme postupně vývar tak, aby vše bylo navlhčeno. Přidáme nakrájené hrušky a kastrol odstavíme. Rozpuštěný zbytek másla smícháme se solí a tymiánem. Krůtu položíme prsama nahoru na mřížku ve velkém pekáči, potřeme zvenku i uvnitř solí a pepřem. Připravenou nádivkou naplníme dutinu břišní. Nohy svážeme s kuchyňskou nití. Nadijeme taktéž krční dutinu nádivkou, přeložíme krční kůži dozadu a zajistíme jehlí. Celý povrch krůty potřeme tymiánovým máslem. Pečeme 4 1/2 hodiny, za občasného podlévání.
Fotky receptu Slavnostní krůta s kaštanovou nádivkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!