Postup přípravy receptu Slezské zelí s klobásou:
Kysané zelí dáme do hrnce, rukou vymačkáme lák, který slijeme a uschováme na pozdější dochucení. Zelí 2x propláchneme studenou vodou, přidáme kmín, jalovec a saturejku a v trošce vody krátce podusíme (asi 10 min.). V hrnci vyškvaříme na drobno nakrájenou slaninu, ke které přidáme a opečeme na malé kousky nakrájenou uzeninu. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou upravíme dorůžova. Přidáme hladkou mouku a opět lehce zapražíme dorůžova. Přilijeme postupně vývar z uzeného, který můžeme mít připraven již dříve v lednici. Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané brambory (na jemném struhadle - tak, aby vznikla kaše). Osolíme, dochutíme pepřem, rozetřeným česnek a krátce za stálého míchání povaříme. Vznikne jakási omáčka (pokud je hustá - naředíme vodou, pokud je řídká - přidáme ještě nastrouhaný brambor). Slijeme vodu z dušeného zelí a zelí přidáme do základu. Nyní dochutíme zelí lákem, který jsme si uschovali. Podle chuti dosolíme, pokud máme v zelí více uzeniny, možno zelí jíst jenom s chlebem, jinak servírujeme s vařenými brambory k jelitům, jitrnicím nebo s knedlíkem k pečenému masu.