Postup přípravy receptu Špaldový švestkový koláč:
Na těsto vložíme do mísy mouku, třtinový cukr, sůl, citronovou kůru, máslo a 2 lžíce vody. Hnětačem vypracujeme drolivé těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme zbývající vodu. Hroudu těsta dáme do rozevírací formy o průměru 26 cm a prsty těsto rozprostřeme o dně. Po krajích vytvoříme 3 cm vysoký okraj. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a necháme 1 hodinu odpočinout. Oříšky jemně umeleme. Omyté švestky rozkrojíme na čtvrtky a vypeckujeme. Smícháme oba druhy smetany, vejce, třtinový cukr a skořici. Přimícháme 2/3 mletých oříšků. Formu vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Koláč předpečeme 15 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme zbývajícími lískovými oříšky, obložíme švestkami a polijeme smetanovou směsí. Vložíme zpět do trouby a dopékáme 30 minut.