Postup přípravy receptu Špenátový závin se žampiony, olivami a balkánským sýrem:
Listové těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na pomoučeném válu na velmi tenko.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme listový špenát a lehce podusíme - důležité je, aby směs obsahovala co nejméně vody, proto není vhodný špenátový protlak. Okořeníme solí, pepřem, špetkou květu. Necháme trochu prochladnout.
Zatím si nakrájíme očištěné žampiony na tenké plátky.
Na plát těsta navrstvíme špenát, okraje necháme volné, posypeme česnekem nasekaným na drobno, poklademe plátky žampionů, posypeme rozdrobeným Istambulem ev. pohážeme olivy.
1.verze:
Svineme klasicky jako štrůdl, můžeme potřít vajíčkem, dáme na plech vypláchnutý studenou vodou lze použít i pečicí papír a pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.
2.verze:
Svineme velmi těsně jako roládu, nakrájíme napříč na kolečka cca 1 cm silná, rozložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Do této verze je lepší nedávat olivy,protože se pak roláda špatně krájí.
Dá se jíst teplé i studené pokud to stačí vystydnout, než se to sní.
Ideální jako pohoštění při posezení s přáteli.