150 ml vody
| půl šálku teplé vody
| půl lžíce octa
| půl lžíce cukru
| 1 lžičku drceného kmínu
| 500 g hladké mouky
| 1 špetka fenyklu anýzu a koriandru
| 42 g droždí
| půl lžíce polohrubé mouky
| 1 lžičku soli
| 1 vařený brambor
Postup přípravy receptu Staročeský pecen:
Do misky nalijeme vodu, cukr, trochu mouky, droždí. Vše smícháme a dáme na teplé místo vykynout.
Mezitím připravíme nastrouhaný brambor, mouku a koření. Poté přidáme kvásek, vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme je a dáme na teplé místo asi na hodinu kynout. Po vykynutí vyválíme bochník, který necháme opět vykynout. Pak bochník potřeme osolenou vodou a posypeme drceným kmínem. Vložíme ho do rozpálené trouby na 200 °C. Po několika minutách teplotu zmírníme a pečeme dalších cca 60 minut. Po upečení opět potřeme vodou a necháme vychladnout na mřížce.
Fotky receptu Staročeský pecen:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!