Postup přípravy receptu Staropražské brambory:
Brambory oloupáme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Šunku a pórek rozkrojíme na dva díly. Část šunky nakrájíme na plátky a pórek na kolečka. Zbytek šunky, pórku a cibule nakrájíme na kostky. Pečlivě očistíme a jemně nastrouháme křen. Zakysanou smetanu smícháme s rozšlehanými vejci, mlékem, solí, nastrouhaným křenem a pepřem. Zapékací formu vytřeme stolním olejem. Uvařené brambory oloupáme, tři nakrájíme na plátky a zbytek na kostky. Ty společně se šunkou a cibulí opečeme a přesypeme do vhodné mísy. Přidáme smetanovou zálivku s křenem a vejci, promícháme a směs urovnáme do vymaštěné formy. Povrch pokryjeme plátky brambor, šunky a pórku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi na 30 minut. Jako přílohu podáváme různé zeleninové saláty.