Postup přípravy receptu Strouhaný tvarohový koláč ze špaldové mouky:
Mouku, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme, po lžících přidáváme mléko, zapracujeme změklé máslo a směs spojíme na hladké těsto. Přikryjeme folií a dáme do mrazničky ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, tekutým máslem, žloutky a se sněhem, který jsme dohusta ušlehali z bílků. Pak vymastíme velký plech, posypeme ho hrubou moukou a na dno nastrouháme polovinu ztuhlého těsta. Na to rozetřeme tvarohovou náplň, na ni nastrouháme zbytek těsta, koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Ke konci pečení teplotu snížíme, aby se tvarohová náplň po stranách nenapalovala. Koláč vyjmeme z trouby a necháme na plechu vychladnout. Pak teprve krájíme na řezy a podáváme buď pocukrované, nebo ozdobené šlehačkou a posypané Grankem.