Postup přípravy receptu Studený bramborový koláč se slaninou:
Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem), oloupeme a jemně nastrouháme. Smícháme je s moukou, máslem a zarovnanou lžičkou soli. Vypracujeme těsto, válečkem z něj vytvoříme kolo a vložíme ho do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru cca 24 cm. (Kdo je jako já líný vytahovat vál a váleček, dá kouli těsta do formy a rukama ji vymodeluje do tvaru placky se zvýšenými okraji.)
Těsto propícháme vidličkou a posypeme na proužky nakrájenou slaninou, drobně rozsekaným česnekem (sypu z velké výšky, aby se kousky rovnoměrně rozmístily), na slabá kolečka nakrájenými olivami a postrouháme muškátovým oříškem. Osolíme, zalijeme šlehačkou a posypeme parmezánem.
Pečeme v maximálně rozpálené troubě asi 20 minut.
Koláč necháme ve formě vychladnout, teprve potom ho nakrájíme a podáváme. (Dokud nevychladne, nezkoušíme ho vyklopit, pokrájet, ani ochutnávat - rozpadává se.)