Postup přípravy receptu Šumavská kapsa:
Maso nakrájíme na 4 silnější plátky, do kterých uděláme ostrým nožem kapsu. Plátky povrchu i uvnitř kapsy osolíme a opepříme. Očištěná játra, slaninu a jednu cibuli nakrájíme na tenké plátky. Sušené houby uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Na plátek slaniny klademe plátek jater, cibule, houby, trochu opepříme, zabalíme, vložíme do otvoru v mase a upevníme párátkem. Plátky opečeme na části tuku, podlijeme a dusíme v troubě doměkka. Podle potřeby podléváme trochou vody a obracíme. Na zbylém tuku osmažíme druhou cibuli nasekanou najemno, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z hub, přidáme kostku masoxu a dolijeme vodou, abychom měli asi 500 ml omáčky. Povaříme asi 10 minut a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme upečené plněné plátky a krátce ještě prohřejeme. Šumavská kapsa se podává s rýží.