Postup přípravy receptu Šunka v chlebovém těstě:
Ve velkém hrnci uvaříme šunku přibližně tři hodiny. Den předem si připravíme kvásek a přidáme k němu cibuli nastrouhanou na jemném struhadle a smíchanou se 40 g žitné mouky a 3 lžícemi vody. Na chlebové těsto smícháme v míse olej, sůl, pšeničnou mouku, otruby a zbylou žitnou mouku. K moučné směsi přidáme vlažnou vodu s kváskem, droždím a cukrem a prohněteme až vznikne hladké těsto. Necháme je na teplém místě kynout asi dvě hodiny, pak je opět prohněteme a opět necháme kynout, až se objem zdvojnásobí. Trochu těsta si odložíme, zbylé vyválíme na velký čtverec. Na ně položíme uvařenou šunku a obalíme ji těstem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pevně je k sobě přitiskneme. Těsto několikrát propíchneme vidličkou. Ze zbývajícího těsta vytvarujeme úzké proužky, z jedné strany je potřeme vejcem a mřížkovitě je poskládáme na těsto. Na závěr vše ještě potřeme vejcem. Šunku v chlebovém těstě pečeme při 160 °C cca 120 minut.