Postup přípravy receptu Sváteční karamelový dezert:
Recept je trošku obsáhlejší, ale není těžký na přípravu a výsledek stojí za to.
1. Dejte na 2 hodiny vařit Salko - slazené kondenzované mléko. Vaří se zavřené v plechovce, ve vodní lázni - vložte plechovku do hrnce s vodou, voda musí dosahovat minimálně do 3/4 plechovky, vodu stále dolévejte. Po uvaření dejte Salko vychladit - já ho opatrně otevřu, přeliju do misky a chladím mícháním.
2. Upečte spodní piškotový plát - smíchejte 2 celá vejce, cukr, prášek do pečiva, olej, 250 ml mléka, mouku a kakao a těsto vymíchejte do hladka. Nalijte těsto na vymazaný a vysypaný plech, pečte při 180 °C asi 30 minut. Nechte vychladit.
3. Uvařte pudinkový krém - do hrnce nalijte 500 ml studeného mléka, rozmíchejte v něm 2 pudinkové prášky, přidejte 2 vanilkové cukry a 150 g másla nakrájeného na kousky. Směs pomalu zakřívejte a stále ji míchejte, přiveďte k varu a za stálého mchání vařte asi 2 minuty. Uvaříte krásný hladký, hustý krém.
4. Ještě teplý pudinkový krém nalejte na mírně vychladlý piškot. Na něj těsně vedle sebe pokládejte sušenky Bebe a všechno dejte na hodinu ztuhnout, nejlépe do lednice.
5. Vychlazené Salko vyšlehejte s 200 g másla do hladkého krému, který pak namažte na sušenky naskládané na piškotu.
6. Povrch moučníku ozdobte čokoládovou polevou - kupuju tu v pytlíku, která se rozehřeje v mikrovlnce, ustřihnu rožek a stříkám vodorovné a svislé čáry hustě přes sebe, vytvoří se zajímavý povrch.
7. Moučník dejte vychladit do lednice na 2 hodiny - pokud vám ho rodina nesní z pod ruky.