Použité suroviny receptu Svatomartinská husička pečená s jablky a majoránce:
2,8 až 3,2 kg husa
| 2 ks cibule
| 3 ks jablek
| sůl
| 4 snítky čerstvé majoránky
| kmín
| 100 g hladké mouky
Postup přípravy receptu Svatomartinská husička pečená s jablky a majoránce:
Husičku pečlivě očistíme, propláchneme vodou a osušíme. Osolíme husu jak navrchu, tak i vnitřek. Čerstvou majoránku strhneme ze snítek a vymažeme vnitřek husi, lehce posypeme kmínem.
Do pekáčku nasekáme nahrubo dvě velké očistěné cibule a tři oloupaná, jadřinců zbavená jablka.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme pozvolna 2 až 3 hodiny za občasného podléváni dozlatova. Křehkou a voňavou husičku vyjmeme a nechame chvilku odpočinout.
Mezitím připravíme z výpeku šťávu: Výpek necháme na plotně vyrestovat do tuku, lehce zaprášíme moukou (asi 3 polévkové lžíce) a za stáleho míchaní necháme zhnědnout. Poté přilejeme drůbeží vývar a necháme asi 10 minut provařít. Šťávu zcedíme přes cedník do omáčníku, husičku naporcujeme ostrým dranžírovacím nožem a můžeme podávat.
Jako přílohu doporučuji karlovarský jemný knedlík a červené zelí.
Fotky receptu Svatomartinská husička pečená s jablky a majoránce:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!