1 hrnek krupice
| 1 hrnek hrubé mouky
| 1 hrnek pískového cukru
| 1 ks prášek do pečiva
| 1 ks citron - šťáva
| 6 ks jablek
| 1/2 kostky másla
| tuk na vymazání a vysypání větší koláčové formy nebo plechu s vyšším krajem
Postup přípravy receptu Sypaný švédský koláč:
Krupici a prášek do pečiva smícháme s moukou a cukrem. Přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy vsypeme asi třetinu směsi a navršíme na ni polovinu jablek nastrouhaných i se slupkou na hrubém struhadle. Přidáme druhou třetinu směsi, na ni navršíme druhou polovinu jablek a posypeme poslední třetinou směsi. Povrch poklademe nakrájeným máslem a zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu. Do jablek můžeme dle chuti přidat dobře omyté a okapané rozinky, skořici, nasekaná ořechová jádra....