Postup přípravy receptu Sýroví větroplaši:
Vodu, sůl a tuk uvedeme v hrnku do varu, mouku tenkým pramínkem přisypeme a mícháme, až vznikne hladká hmota, která se nelepí na stěny nádoby. Po prochladnutí těsta do něj vmícháme jedno vejce po druhém. Potom těstem naplníme cukrářský sáček se širší trubičkou a na tukem vymazaný plech stříkáme drobné kopečky – větrníčky. Pečeme prudce asi 7 minut a potom zvolna dopékáme, aby se těsto propeklo. Vlažné rozkrojíme a plníme pomazánkou. Pomazánka: máslo, sýr a smetanu umícháme dohladka a zašleháme rozstrouhané žloutky. Do krému vmícháme najemno rozsekaný salám, rozstrouhané bílky a rozsekanou okurku. Naplníme větrníčky a přizdobíme petrželkou.