Postup přípravy receptu Tažené těsto:
Do mísy prosijeme mouku se solí a utvoříme důlek. Rozmícháme vodu, tuk a citronovou šťávu a vlijeme do důlku. Rukama zpracujeme těsto. Občas těstem uhodíme o pracovní podložku, aby bylo hladké a jemné a nelepilo se. Vytvoříme bochánek, zakryjeme ho nahřátým hrncem a necháme půl hodiny odpočinout. Poté rozpůlíme a zpracujeme každý díl zvlášť. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na plát asi velikosti talíře. Připravíme si čistou utěrku, položte na ní těsto a strčte pod něj ruce dlaněmi dolů. Sevřete je mírně do pěsti a hřbety rukou postupně oddalujeme ve všech směrech, aby se těsto rovnoměrně vytahovalo. Výsledný plát by měl být velký alespoň jako utěrka. Nakonec odkrojíme silnější okraje. Těsto pokapeme máslem, posypeme strouhankou a rozložíme na něj nastrouhaná jablka. Pocukrujeme a stočíme jako závin. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové pocukrujeme.