Vložil: | Mangovka |
Porcí: | 3 |
Doba přípravy: | 80 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Valašské frgále:
Na 3 frgále:
| 500 g polohrubé mouky
| 2 žloutky
| 125 g másla
| 75 g moučkového cukru
| 1/4 l teplého mléka
| 35 g droždí
| špetka soli
| citronová kůra (čerstvě nastrouhaná nebo koupená sušená
| Libovolná náplň: tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky
| Tvarohová náplň:
| 1 lžíce cukru
| 1 vanilkový cukr
| 2 tvarohy
| 2 žloutky
| rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka
Postup přípravy receptu Valašské frgále:
1 frgál se dělá většinou pouze z 1/3 těsta. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň.
Na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Fotky receptu Valašské frgále:
Fotky vložil: damami,Mangovka,jelena