Použité suroviny receptu Valašské šátečky z bramborového těsta:
280 g prorostlého uzeného masa (krkovička)
| 50 g anglické slaniny
| 500 g vařených brambor
| 150 g polohrubé mouky
| 1-2 vejce
| dle chuti: sůl
| 1 větší cibule
| dle potřeby: sádlo na osmažení cibule
| 80 g tvrdého nastrouhaného sýra
Postup přípravy receptu Valašské šátečky z bramborového těsta:
Vařené, náležitě zchladlé brambory nastrouháme najemno na pomoučený vál. Přidáme polohrubou mouku, sůl, 1-2 vajíčka a spojíme v těsto.
Podle potřeby přidáme mouku na vál a z těsta vyválíme placku kolem 3-4 mm silnou, ze které nakrájíme čtverečky 80-100 mm velké.
Na každý jednotlivý čtvereček položíme nakrájené vařené uzené maso a mírně posypeme strouhaným sýrem. Těsto s nádivkou přehneme do trojúhelníků a naplocho vidličkou po celém obvodu spojíme. Těsto bude dobře držet po namazání okrajů rozšlehaným bílkem.
Vaříme v osolené vodě kolem 8-10 minut. Po uvaření vyjmeme z vody, necháme okapat.
Na talíři sypeme osmaženou cibulkou, do které jsme ke konci vložili nakrájenou slaninu a orestujeme. Pokud nám zbylo uzené maso, taktéž na chvíli vložíme k prohřátí do smažené cibulky.
Fotky receptu Valašské šátečky z bramborového těsta:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!