Postup přípravy receptu Vařená masová směs:
Maso očistíme a omyjeme. Hovězí nebo kančí krájíme na kostky 4 x 4 cm, bílé maso necháváme vcelku, osolíme je a opepříme. Tymián a rozmarýn opereme, osušíme, otrháme a lístky nasekáme. Cibuli, mrkev a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Stonek celeru opereme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozpálíme olej a maso na něm zprudka restujeme ze všech stran dozlatova. Přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a taky bylinky, plamen stáhneme a vše smažíme ještě asi 5 minut. Pak plamen stáhneme na minimum, směs v hrnci zalijeme vínem a necháme pomalu dusit, dokud se šťáva téměř neodpaří.
Pak přidáme rajčata, kroupy a vodu. Té dáme tolik, aby bylo všechno asi 1 - 2 pod hladinou. Na hrnec přiložíme vlhkou kartuši (potřeme ji olejem) odpovídající velikosti hrnce, přiklopíme policí a maso dusíme další 2 - 3 hodiny na nejnižší teplotě. Hotové maso by se mělo rozpadat. Maso podle chuti dosolíme a vytáhneme z hrnce. Maso necháme trochu vychladnout a "roztrháme" vidličkou na co nejmenší vlákna (podle potřeby vyjmeme kosti). Pak maso vrátíme zpátky do omáčky a vše přihřejeme.
Maso podáváme ihned. Nejlepší je vmíchat do něj těstoviny a máslo.