200 g Hladké mouky
| 150 g polohrubé mouky
| 1 kostička droždí
| špetka soli
| 1 vanilínový cukr
| 2-3 PL cukru
| 1 malý citron (kůra)
| 1 vejce
| 50 g másla nebo margarínu
| 1 PL oleje
| 200-210 ml vlažného mléka
| 1 rošlehané vejce
| 30-50 g hrubého cukru
Postup přípravy receptu Velikonoční uzlíky:
V míse promícháme vařečkou všechny sypké suroviny, přidáme citronovou kůru a ostatní přísady. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně propracujeme, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dobře nakynout asi 30-60 minut. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj válec, který rozkrájíme asi na 15 ks. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20cm dlouhý a uvážeme uzlík. Klademe na vymazaný plech a necháme ještě 15 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 20-25 minut. Po upečení necháme uzlíky vychladnout. Po vychladnutí servírujeme, uchováváme uzlíky zakryté. Tip: Z těsta můžeme vytvarovat i jiné tvary.
Fotky receptu Velikonoční uzlíky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!