Postup přípravy receptu Vepřová kýta na jablkách s nádivkou:
Kýtu rozřízneme tak, že vytvoříme kapsu. Z venku i zevnitř ji nasolíme a opepříme.
Jednu červenou cibuli a klasickou nasekáme najemno, zbylé dvě nakrájíme na měsíčky. Slaninu nakrájíme na kostičky, křížaly pokrájíme na kousky. Sýr nastrouháme.
Na sádle zesklovatíme jemně usekanou cibuli, přidáme slaninu, sušené švestky a rychle opečeme. Odstavíme, necháme zchladnout a promícháme se sýrem. Nádivkou naplníme připravenou kapsu. Sepneme špikovacími jehlami.
Olej a máslo rozehřejeme a kýtu na tuku ze všech stran opečeme. Přendáme ji do pekáčku, včetně výpeku, obložíme měsíčky cibule, osminkami oloupaných jablek a dáme do předehřáté trouby na 180 °C péct. Pečeme přibližně 30 minut na malém množství vody, poté hodně podlijeme a dopékáme ještě 40 minut za občasného přelévání.
Upečenou vepřovou kýtu vyjmeme a nakrájíme. Jablka a cibuli s výpekem umixujeme a servírujeme samostatně.