Postup přípravy receptu Vepřová kýta na slanině s okurkou a mrkví:
Maso osolíme a opepříme. Slaninu rozpůlíme. Polovinu nakrájíme na klínky a maso jimi prošpikujeme. Druhou polovinu nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno.
V kastrůlku rozpustíme ostatní slaninu, přidáme cibuli, lehce obojí osmahneme a maso na tomto základu ze všech stran zprudka opečeme.
Pak ho dusíme, podlité malým množstvím vody a později dáme do trouby dopéct. Mezitím očistíme mrkev a spolu s okurkou vše nakrájíme na jemné nudličky.
Když je maso měkké, přidáme mrkev, chvíli ji ve šťávě podusíme, později přidáme okurku. Tu však povaříme jen krátce a šťávu zahustíme lžičkou hladké mouky rozmíchané v 0,5 dl studené vody. Povaříme a podáváme.