750 g vepřového masa
| 1 lžíce mleté sladké papriky
| dle chuti: sůl a pepř
| 2 velká rajčata
| 2 hnědé šalotky
| 60 g hub
| 60 g vařeného jazyka
| 60 g vařené šunky
| 30 g másla
| 2 lžíce olivového oleje
| 4 lžíce vína
| 300 ml horkého kuřecího vývaru
Postup přípravy receptu Vepřové po cikánsku:
Nakrájet vepřové maso na kousky. Na talíři smíchat papriku se solí a pepřem. Oloupat, zbavit semínek a na drobno nakrájet rajčata. Na jemno pokrájet šalotky. Posekat houby, šunku a jazyk. Rozehřát máslo s 1 lžící oleje na pánvi maso orestovat. Vyjmout z pánve a udržovat teplé.
Snížit teplotu a přidat do pánve šalotky. Míchat po 1 min. před přidáním vína. Zvýšit teplotu a vařit skoro do sucha. Přidat rajčata a vývar. Snížit teplotu a vařit, až vše zhoustne. Mezi tím na druhé pánvi dusit houby na zbytku oleje. Zamíchat houby, šunku a jazyk do omáčky a ochutit.
Podávat polité omáčkou s rýží.