Použité suroviny receptu Vepřový špíz s meruňkami:
4 lžíce med
| 200 ml jablečný džus
| mletý pepř
| 4 kapky tabasco
| 600 g vepřové maso
| 8 ks menší meruňky
| 16 ks jarní cibulky
| 20 ks sterilované cibulky
| sůl
| 4 lžíce olej
Postup přípravy receptu Vepřový špíz s meruňkami:
V kastrůlku smícháme med a jablečný džus a ochutíme pepřem a tabascem. Na mírném ohni za stálého míchání povaříme asi 8 minut. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
Maso pečlivě očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky asi 2-3 cm velké. Polijeme je připraveným medovým nálevem a marinujeme přibližně 30 minut.
Zelenou část jarní cibulky odkrojíme. Zůstane nám asi 7 cm dlouhá cibulka. Tu rozdělíme na dvě poloviny. Nakládané cibulky scedíme a necháme okapat. Meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme nožem a odstraníme pecku.
Na kovové špízy nebo předem namočené špejle střídavě napichujeme kousky marinovaného masa, cibulky, meruňky a zelené cibulky. Špízy dochutíme solí a pepřem. Pozvolna je opékáme na větší pánvi s rozpáleným olejem asi 15 až 20 minut. Během opékání špízy otáčíme. Nakonec je přelijeme zbylou marinádou a ještě asi 2 minuty povaříme. Ihned podáváme se zeleninovými saláty. Špízy můžeme také připravovat na grilu.
Fotky receptu Vepřový špíz s meruňkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!