Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny Ryby - roční horoskop na rok 2025Ryby - roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 24.02. 2025
Dnes má svátek Matěj
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitaminový sójový chléb

fotka Vitaminový sójový chléb
Vložil:
Porcí:6
Doba přípravy: 180 min
Hodnocení:  ++++______
Počet hodnocení: 22

Použité suroviny receptu Vitaminový sójový chléb:

400 g pšeničné mouky celozrnné  | 200 g sójové mouky hladké plnotučné  | 50 g pšeničných nebo žitných pražených klíčků  | 1 tableta celaskonu (100 mg)  | 2 lžičky solčanky  | 60 g droždí  | cca 400 ml vody  | 1 špetka cukru  | 1 lžíce oleje  | 1 lžička soli  | dle potřeby: rostlinné máslo na vymazání formy nebo plechu

Postup přípravy receptu Vitaminový sójový chléb:

Mouky, Solčanku, sůl a klíčky dobře promícháme v míse na sucho. Droždí rozšleháme ve vodě a s cukrem, rozpuštěným Celaskonem a s moučnou směsí vypracujeme ručním elektrickým hnětačem těsto. V chladnu necháme vykynout, až je objem těsta dvojnásobný. Pak těsto prohněteme a utvoříme z něj dvě veky, které potřeme olejem. Dáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Těsto můžeme dát kynout a péci také do hranaté chlebíčkové formy. Vykynutý chléb pečeme zpočátku krátce zprudka a pak pomalu dopékáme při mírné teplotě. V průběhu pečení můžeme veky několikrát zastříknout v troubě vodou, aby se kůrka nevysušila.
Poznámka: Elektrickou nebo plynovou troubu nejprve asi 15 minut předehříváme na nejvyšší teplotu. Potom vložíme na dno trouby vhodnou nádobu s horkou vodou a po 2-3 minutách vsadíme vykynuté chlebové těsto na plechu nebo v chlebové formě. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě a potom teplotu stáhneme na 150-160° C. Propečení kontrolujeme vpichem špejle a zbarvením kůrky. Asi 5 minut před ukončením pečení teplotu opět zvýšíme na maximum a chléb dopečeme.
Keramický hrnec před pečením namočíme, vložíme těsto, necháme vykynout, přikryjeme pokličkou a pečeme nejprve při vysoké teplotě, potom při 150-160 °C a nakonec 5 minut dopékáme bez pokličky. Dobu a teplotu pečení volíme v souladu s návodem výrobce. Po vyjmutí horkého chleba z trouby nebo pece jej položíme na kuchyňské síto nebo na dřevěné vařečky. Chléb lehce pokropíme studenou vodou a necháme přikrytý utěrkou důkladně vychladnout, nejlépe 10-12 hodin. Upečený chléb můžeme chladit i ve vlhké lněné utěrce.



Fotky receptu Vitaminový sójový chléb:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Vitaminový sójový chléb
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !