Postup přípravy receptu Vitaminový sójový chléb:
Mouky, Solčanku, sůl a klíčky dobře promícháme v míse na sucho. Droždí rozšleháme ve vodě a s cukrem, rozpuštěným Celaskonem a s moučnou směsí vypracujeme ručním elektrickým hnětačem těsto. V chladnu necháme vykynout, až je objem těsta dvojnásobný. Pak těsto prohněteme a utvoříme z něj dvě veky, které potřeme olejem. Dáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Těsto můžeme dát kynout a péci také do hranaté chlebíčkové formy. Vykynutý chléb pečeme zpočátku krátce zprudka a pak pomalu dopékáme při mírné teplotě. V průběhu pečení můžeme veky několikrát zastříknout v troubě vodou, aby se kůrka nevysušila.
Poznámka: Elektrickou nebo plynovou troubu nejprve asi 15 minut předehříváme na nejvyšší teplotu. Potom vložíme na dno trouby vhodnou nádobu s horkou vodou a po 2-3 minutách vsadíme vykynuté chlebové těsto na plechu nebo v chlebové formě. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě a potom teplotu stáhneme na 150-160° C. Propečení kontrolujeme vpichem špejle a zbarvením kůrky. Asi 5 minut před ukončením pečení teplotu opět zvýšíme na maximum a chléb dopečeme.
Keramický hrnec před pečením namočíme, vložíme těsto, necháme vykynout, přikryjeme pokličkou a pečeme nejprve při vysoké teplotě, potom při 150-160 °C a nakonec 5 minut dopékáme bez pokličky. Dobu a teplotu pečení volíme v souladu s návodem výrobce. Po vyjmutí horkého chleba z trouby nebo pece jej položíme na kuchyňské síto nebo na dřevěné vařečky. Chléb lehce pokropíme studenou vodou a necháme přikrytý utěrkou důkladně vychladnout, nejlépe 10-12 hodin. Upečený chléb můžeme chladit i ve vlhké lněné utěrce.