Postup přípravy receptu Vrtule na slano z listového těsta:
Těsto rozválíme do čtverce na cca 1 mm tloušťku, celé potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rovnoměrně strouhaným sýrem. Pokud volíme variantu s kečupem či omáčkou, na vejce přijde kečup a pak teprve sýr. Já používám na jednu várku ca 200 g eidamu obyč, či uzeného, plus jeden balíček strouhaného parmazánu koupeného v Plusu, je to tuším 70g. Dále můžeme na jednu půlku přidat plátkovou šunku, salám, slaninu či na jemno pokrájenou klobásu a dále vše můžeme posypat na kolečka nakrájenými olivami, já používám zelené, najemno nasekanou cibulkou, či rajčaty, záleží na tom, pro jakou příležitost vrtule chystáme. Pro syna dělám variantu kečup nebo salsa, sýr a šunka, popř. rajčata, Mates vrtule zbožňuje.
Po naskládání všech surovin a půlku čtverce, já vše rovnám na spodní část, přehrne se horní půlka na spodní, a vše pořádně udusáme, popř. ještě rozválíme válečkem. Pak z těsta řežeme cca centimetr až dva široké proužky, které stáčíme do vrtulí a klademe na plech. Pozor, vrtule se při pečení nafouknou, takže nechce cca tři centimetry mezírky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů deset až patnáct minut, dokud nezezlátnou.