Vložil: | Martinna14 |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 30 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Výborné dalamánky:
20 dkg pšeničné celozrnné mouky
| 10 dkg pšeničné hladké mouky
| 5 dkg celozrnné žitné mouky
| 1/4 l žitného kvásku (pro někoho pro jistotu ještě 1/2 čajové lžičky droždí)
| 125 ml vody přilít ke kvásku
| 3 polévkové lžíce oleje
| 1 čajová lžička cukru - místo ní můžeme dát lžíci melasy (kromě chuti dá pečivu i tmavší barvu)
| 2 čajové lžičky soli
Postup přípravy receptu Výborné dalamánky:
Těsto zaděláváme v domácí pekárně.
Podle potřeby přisypeme trochu hladké mouky nebo přikápneme vodu. Po signálu přidáme kmín nebo lněné semínko. Těsto hezky nakyne a na hodně pomoučněném válu do něj ještě ručně tu mouku zahněteme. Pak ho přikryjeme mísou a necháme max. 1/2 hod kynout. Uhněteme dlouhou šišku, kterou napříč nakrájíme asi na 10 až 12 kousků. Z nich pak vytvarujume dalamánky. Můžeme je dělat i šišaté. Necháme je ještě asi 1/4 hodiny kynout, potom podélce jemně nakrojíme, potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody a posypeme kmínem nebo lněným semínkem. Pečeme na pečícím papíru na 180 stupňů asi 27 minut. V polovině pečení je potřeme vodou. V troubě je dobré mít od začátku pečení misku s vodou.
Fotky receptu Výborné dalamánky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!