Postup přípravy receptu Žampionový dort s plísňovým sýrem:
Dáme do mísy mouku, tuk nakrájený na malé kousky, půl lžičky soli a 5 lžic vody. Uhněteme hladké těsto, zakryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
Žampiony opláchneme, očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Zahřejeme olej a houby na něm po částech dozlatova opečeme. Necháme je okapat na papíře.
Sýr pokrájíme na malé kousky. Opereme čerstvý tymián, pár lístků si necháme na ozdobení, zbytek usekáme nahrubo. Rozkvedláme dohromady hustou zakysanou smetanu, mléko i vejce a dobře ochutíme troškou solí a bílého pepře. Nakonec ještě vmícháme nasekaný tymián.
Na pomoučeném vále rozválíme těsto do kruhu o průměru zhruba 32 cm. Vymastíme dortovou formu o průměru 24 cm, vyložíme ji těstem a na okraji pevně přitiskneme k formě. Dno těsta několikrát propíchneme vidličkou a posypeme je strouhankou.
źampiony smícháme se sýrem a dáme do formy. Zalijeme je smetanovým krémem a pečeme v předehřáté troubě (200 °C) 45 až 50 minut. Dort rozkrájíme na 8 kousků a podáváme na stůl ozdobený lístky tymiánu.