Postup přípravy receptu Zapečená treska po švédsku:
Nejprve připravíme zeleninu - omyjeme a nastrouháme mrkev (najemno nebo na hrubší oka), na kolečka nakrájíme pórek a obojí osmahneme na olivovém oleji. Mezitím připravíme omáčku na zalití. Do misky dáme zakysanou smetanu a vmícháme pokrájené čerstvé bylinky. Zamícháme a přidáme provensálské koření, černý pepř a trochu soli. Dno pekáče nebo zapékací mísy polijeme olivovým olejem a nasypeme na něj osmahnutou mrkev s pórkem, rozhrneme, aby pokryla celé dno. Na ni rozložíme tresku, osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 15 minut. Rybu vyndáme z trouby a zalijeme omáčkou, aby byla celá ryba zakrytá. Navrch posypeme nastrouhaný sýr (dávám ho hodně) a dáme ještě asi na 15 minut zapéct. Podáváme s rýží.