Postup přípravy receptu Závin s ricottou a špenátem:
Na pomoučeném stole rozválíme válečkem listové těsto tak, aby nám vznikly dva samostatné obdélníky (výška těsta cca 2-3 mm). Rovnoměrně po ploše těsta rozházíme nastrouhanou ricottu smíchanou s na kousky nakrájeným špenátem. Posypeme vegetou (dle chuti jiným typem koření jako např: pepřové, červenou paprikou). Oba pláty těsta s náplní úhledně zabalíme do dvou nohavic (překládáme těsto na cca tři třetiny tak, aby část těsta byla i uvnitř zabaleného závinu). Závin položíme na dobře promaštěný pečicí tác, nebo použijeme pečicí papír. V hrnečku dobře metličkou promícháme vejce a tím pak záviny potřeme štětcem nebo husím perem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150-160 °C a pečeme dozlatova cca 15 minut. Naporcujeme, posypeme trochou ricotty a podáváme jak za tepla, tak i za studena.