Vložil: | Mangovka |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 28 |
|
|
Použité suroviny receptu Zázvorovo-ořechový koláč:
200 g hladké mouky
| 180 g přírodního krupicového cukru
| 100 g změklého nakrájeného másla + zbytek na vymazání formy
| jemně nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče
| 1 lžička mletého zázvoru
| 100 g půlených vlašských ořechů
| 80 g nahrubo nasekaného kandovaného nebo v cukru zavařeného zázvoru
| 1 lžička jemně mleté jedlé sody
| 300 ml zakysané smetany
| 1 lehce prošlehané vejce
| Na ozdobu: smetana, ušlehaná s trochou pomerančového likéru a s dílky pomeranče bez bílé blány
Postup přípravy receptu Zázvorovo-ořechový koláč:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, pokud je horkovzdušná, tak jen na 160. Vymastěte formu, nejlépe otevírací, zhruba o průměru 23 centimetrů. Mouku, cukr a máslo promíchejte v míse na drobenkovou hmotu, pak do ní přidejte strouhanou pomerančovou kůru a mletý zázvor
Polovinu ořechů a kandovaného zázvoru nasypte na dno formy. Zbytek oříšků spolu se zbylým kandovaným zázvorem vmíchejte do hmoty v míse. Odměřte 100 gramů těsta a rozprostřete ho na to, co už je v zapékací formě. Ke zbytku těsta v míse dodejte sodu a zakysanou smetanu promíchanou s vejcem. Polotekuté těsto pak také nalijte do formy.
Pečte 35-40 minut, na špejli by při zkoušení propečenosti neměly zůstat vlhké drobky. Troubu vypněte, nechte v ní koláč ještě 10 minut dojít a pak ho dejte vychladnout na mřížku. Tento neobvykle vláčný koláč podávejte s plátky pomeranče a likérovou šlehačkou.
Fotky receptu Zázvorovo-ořechový koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!