Postup přípravy receptu Zbojnická roláda:
Nejprve maso očistíme a osušíme. Potom z masa připravíme plát tak, že jej po celé ploše prořízneme v polovině výšky masa, ale nedokrojíme a tím vznikne po rozevření plát masa o větší ploše. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenou cibulí. Plát masa zarolujeme, pevně ovážeme tenkým provázkem nebo spíchneme kovovými jehlami. Při přípravě rolády dbáme na to, aby navrchu byla mastnější část bůčku.
Pekáč řádně rozehřejeme a vložíme do něj maso. Ze všech stran ho opečeme. Potom maso posypeme kmínem, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme asi 30 minut. Poklici sundáme a maso dopečeme ještě cca 20 minut. Během pečení poléváme roládu vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Upečené maso vyjmeme, odstraníme z něj kovové jehly nebo provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme zpět ke šťávě.
Tuto pečení neobyčejně dobře doplňují zelné knedlíky.
Přílohy: zelné knedlíky, chlupaté knedlíky, bramborové knedlíky, vařené brambory, dušené zelí, zeleninové saláty.