50 dkg kyselého zelí
| 1 větší cibule
| 1 lžička mleté papriky
| 0,5 dl oleje
| 1,5 l vody či vývaru z uzeného masa
| 20 dkg uzené klobásy
| 200 ml smetany
| 4 bobk. listy
| 5 dkg mouky
| sůl
| pepř
Postup přípravy receptu Zelňačka flamendr:
Nadrobno nasekanou cibuli osmažíme na oleji dokud nezesklovatí, přidáme mletou papriku a nakrájené zelí – které neoplachujeme, aby bylo řádně kyselé.
Podlijeme vodou či vývarem z uzeného masa, osolíme, opepříme a přidáme několik bobkových listů Přivedeme k varu.
Vložíme kolečka klobásy. Vaříme po dobu 30-35 minut, pak zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a ještě jednou přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 10 min.