Nejprve si připravíme kvásek. Půl kostky droždí rozmělníme s trochou žitné mouky ve větším hrníčku. Přidáme špetku cukru, asi 1,5 dl vlažného mléka a rozmícháme. Kvásek je hotový v teple asi za půl hodiny.
Do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a přidáme trochu mouky. Zamícháme a do vzniklého řídkého těsta přidáme sůl a 3 lžíce oleje. Znovu pečlivě promícháme a za stálého míchání přidáváme mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Pak těsto na žitnou pizzu necháme odpočinout pod utěrkou.
Na vál položíme nelepivý papír na pečení a přímo na něm vyválíme těsto na tloušťku asi půl centimetru. Na plech dáme druhý papír a na něj těsto s papírem. Dvojitá vrstva papíru na pečení dobře chrání těsto proti připalování odspodu.
Těsto potřeme kečupem a posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. V troubě pečeme asi 20 minut, dokud kraje žitné pizzy nezačnou dole hnědnout. Pak je žitná pizza hotová.
Fotky receptu Žitná pizza:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!