Postup přípravy receptu Žitný chléb ze Švédska:
Mléko přivést k varu, odstavit ho a přidat vodu, pokrmový tuk, melasu, 1/2 hrnku cukru, sůl a anýz. Nechat zchladnout na vlažnou teplotu.
Kvasnice rozpustit ve 4 lžících vlažné vody a 1 lžící cukru. Nechat je vzejít.
Do mísy dát žitnou mouku a přidat k ni vzešlé kvasnice a zchladlou vlažnou směs s vodou. Umíchat vše do hladka.
Postupně po hrncích přidat bílou mouku a hníst do hustého, ale vláčného těsta.
Vytřít mísu a vymastit ji máslem. Vložit do ni těsto, v másle ho obalit a na teplém místě ho nechat přikryté nakynout asi 1 hodinu.
Těsto rozdělit na tři koule, zabalit je do mikrotenového filmu a nechat je po 15 minut odpočinout.
Z koulí vytvořit podlouhlé bochníky a ty vložit do dobře vymaštěnývh forem. Bochníky nechat nakynout do dvojitého objemu (30-60 minut).
Předehřát troubu na 190 °C.
Vložit bochníky do trouby a péct je 35-40 minut. Ihned po upečení je potřít rozpuštěným máslem a nechat je vychladnout na mřížce, před krájením.