Postup přípravy receptu Žitný kvašený chléb:
Cibuli nakrájíme a smícháme s žitnou moukou a 4 lžícemi vody. Přikryjeme mokrou utěrkou a necháme 2 až 3 dny stát. Občas promícháme. Pečicí plech posypeme moukou, v míse promícháme olej, sůl, šrot a fenykl. Podmáslí ohřejeme, smícháme s kváskem, droždím a cukrem. Přilijeme do mouky a zpracujeme na lepivé těsto. Hněteme a pak necháme na teplém místě 3 hodiny kynout. Znovu prohněteme a bochník položíme na plech. Necháme 2 hodiny kynout, těsto opět hodně naroste. Troubu předehřejeme na 200 °C, na dno dáme ohnivzdornou nádobu s horkou vodou. Horní plochu bochníku podélně nařízneme, potřeme ho vodou a pečeme hodinu a půl, po 30-50 minutách znovu potřeme vodou, aby byl chléb křupavý.