Použité suroviny receptu Žitný šrotový chléb s bylinkami:
1 lžičku sekané petrželové natě
| 300 g žitné mouky chlebové
| 1 lžičku směsi bazalky, tymiánu a majoránky
| dle potřeby: rostlinné mléko na vymazání plechu
| 400 g žitného šrotu
| 350 ml nízkotučného mléka
| 42 g droždí
| 1 a 1/2 lžičky soli
| 1 lžičku medu
Postup přípravy receptu Žitný šrotový chléb s bylinkami:
Žito pomeleme v mixéru na šrot, který smícháme s moukou, solí a bylinkami. Droždí a med rozmícháme v mléce a zaděláme chlebové těsto. Dobře prohněteme nejlépe ručním elektrickým hnětačem, urovnáme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až se jeho objem zvětší o polovinu. Chléb vytvarujeme na vymazaný plech, povrch několikrát nařízneme nožem a necháme podruhé vykynout. Pak bochník potřeme vodou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 45 minut. Občas chléb potřeme vodou, aby měl lesklý povrch.
Fotky receptu Žitný šrotový chléb s bylinkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!