Postup přípravy receptu Zmrzlina z ricotty:
Pokrájené pistácie a vlašské ořechy smícháme s praženými lískovými ořechy a pomerančovou a citrónovou kůrou. Jemně nasekáme zázvor, meruňky, třešně a rozinky a přidáme k ořechům. Do směsi dále vmícháme ricottu, přelijeme likérem a vanilkovou esencí a zamícháme. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem, až nám hmota zhoustne (vyšleháváme nejlépe v horké vodní lázni). Nakonec směs s ricottou přidáme ke žloutkové hmotě a mícháme, dokud nebude krém hladký. Formu o rozměru 18x12 cm vyložíme dvojitou vrstvou mikrotenových sáčků a pak do ní vlijeme připravený krém, povrch přikryjeme další fólií nebo pečícím papírem a dáme zamrazit. Před podáváním zmrzlinu vyklopíme, sloupneme z ní fólii. Zmrzlinu nakrájíme na plátky a podáváme se šlehačkou, zdobíme lístky máty.