Postup přípravy receptu Zapékané kopřivy:
Kopřivy natrhané v ekologicky čisté oblasti zbavíme stonků. Opatříme si dostatečné množství / zhruba 1 větší košík/, kopřivy po spaření značně zmenší objem. Listy omyjeme a vložíme do horké vody. Vodu slijeme, spařené kopřivy ještě propláchneme studenou vodou ať se neopaříme. Přebytečnou vodu rukama vymačkáme. Nasekáme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na menší kostičky. Poloviční množství brambor navrstvíme na dno zapékací nádoby. Posolíme a přidáme trochu kmínu. Na brambory navrstvíme kopřivy, do nich můžeme předem zamíchat utřený česnek nebo ho přidat na kopřivy. Opět jemně posolíme a přidáme pepř.
Nahoru dáme zbytek brambor. Posolíme, pokmínujeme.
Vše zalejeme smetanou. Další tuk nepřidáváme, smetana stačí. Zapékáme asi 3/4 hodiny, dokud se smetana skoro skoro všechna nevstřebá do směsi a dokud se na povrchu neutvoří růžová kůrka. Zapékané kopřivy podáváme ohřáté nejlépe až druhý den, kdy se směs rozleží. Ozdobíme snítkami petrželky a kouskem červené papriky.