150 g hl. mouky
| 2 lžíce vody
| 5 vajec
| 120 g cukru krystal
| na ozdobu
| šlehačka
| borůvky
| na potření
| 100 g borůvkové marmelády
| náplň
| 2 šlehačky
| 400 g borůvek
| 150 g cukru krupice
| 4 žloutky
Postup přípravy receptu Borůvková Charlotta:
Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Vmícháme mouku a nakonec i vlažnou vodu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 8 minut na 200 °C. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou a svineme. Roládu uložíme do chladničky naležet.
Cukr svaříme s 200 ml mléka. 50 ml mléka rozšleháme se žloutky a vmícháme do vařícího mléka, odstavíme a necháme vychladnout. 50 ml mléka smícháme se želatinou a necháme ji nabobtnat.
Smetanu vyšleháme dotuha. Borůvky propláchneme, necháme okapat a asi 2/3 rozmixujeme. Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky i rozpuštěnou želatinu a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Náplň uložíme do chladničky ztuhnout.
Roládu nakrájíme na tenké plátky a částí vyložíme větší misku. Na roládky navrstvíme náplň, do které vložíme několik celých borůvek a opět roládky. Pak rozetřeme zbytek náplně do které dáme zbytek borůvek a misku uzavřeme poslední řadou roládek. Misku (Charlottu) uložíme do lednici a necháme ztuhnout.
Borůvkovou Charlottu vyklopíme a krájíme jako dort. Zdobíme borůvkami a šlehačkou.