Použité suroviny receptu Chlebový koláč s celerem:
300 g polohrubé mouky
| dle chuti: sůl
| 1/2 kostky droždí
| 1/2 lžičky cukru
| 50 g změklého másla
| 120 ml bílého vína
| 2 lžíce oleje
| 2 řapíky celeru
| 100 g slaniny
| 2 cibule
| 250 g zakysané smetany
| 100 ml mléka
| 2 vejce
| dle chuti: mletý pepř a špetka mletého kmínu
| 1 lžíce posekané petrželky
Postup přípravy receptu Chlebový koláč s celerem:
1. V míse vmícháme do mouky 1 lžičku soli a ve středu uděláme důlek. Vložíme do něj rozdrobené droždí s cukrem a 4 lžícemi vlažné vody, smícháme s trochou mouky. Pňkryjeme a necháme asi 15 min. kynout. Pak přidáme máslo a víno a uhněteme do hladkého těsta. Přikryté necháme kynout 30 min. na teplém místě.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm 10 min. opékáme. Celer omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Slaninu rozkrájíme na kostky. Zakysanou smetanu rozšleháme s mlékem a vejci. Osolíme a ochutíme kmínem.
3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těsto krátce prohněteme a vyválíme na velikost plechu. Plech vymastíme a vyložíme těstem, přitom okraje těsta zdvihneme vzhůru. Poklademe kolečky cibule, slaninou, plátky celeru a zalijeme smetanovou vaječnou směsí. Pečeme 15-20 minut, až je těsto křupavé. Koláč posypeme petrželkou, nakrájíme na kusy a podáváme horký.
Fotky receptu Chlebový koláč s celerem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!