1/2 kg čočky
| 2 bobkové listy
| 3 kuličky nového koření
| 6 kuliček pepře
| 2 lžíce octa
| 4 lžíce oleje
| 2 lžíce hladké mouky
| 1 velká cibule
| 3 stroužky česneku
| 1 lžička papriky
| dle chuti: sůl
| 60 g slaniny
| 300 g uzeného masa
| 1/2 šálku vývaru
| 1 lžíce octa
Postup přípravy receptu Čočka s uzeným masem:
Opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat ve vodě (nejméně 2 hodiny). Pak ji uvaříme doměkka. Pak přidáme koření a uvaříme doměkka. Na jíšku na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, důkladně promícháme, chvíli osmahneme a přidáme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájené opečené uzené maso, zředíme vývarem a dochutíme octem a solí.