Postup přípravy receptu Domácí chléb a bylinkový krém:
1. Mouku smícháme se šrotem, droždím, solí a cukrem. Ohřejeme citronovou šťávu a víno a vmícháme do moučné směsi. Přiléváme vlažnou vodu (asi 250 ml), dokud nevznikne pružné těsto. Pak do něj zamícháme olej.
2. Těsto necháme asi 60 min, kynout, až se jeho objem zdvojnásobí. Vymyjeme a osušíme 12 nových malých květináčů (prům. 7 cm) a 1 velký (prům. 15 cm). Otvory na dně zakryjeme alobalem. Květináče vymažeme olejem a vysypeme moukou.
3. Z těsta vytvarujeme 12 koulí, které vložíme do květináčků. Zbytek těsta naplníme do většího květináče. Necháme ještě 15 min. kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Malé chleby pečeme 25 min., velký 40 min. Květináče vyjmeme z trouby a chleby v nich nechá vychladnout.
Rada: Chlebové těsto může ochutit 100 g posekaných ořechů